Dips voor bij de groenten

Tzatziki

Voor 1 persoon

– ¼ komkommer
– ½ teentje knoflook, geperst
– 50 gram magere Griekse yoghurt
– Limoen- of citroensap naar smaak
– ½ eetlepel verse of gedroogde dille (vers is het lekkerste)
– Peper en piep klein beetje zout. 

Bereiding

1. Schil komkommer en verwijder de zaadjes in het midden. Rasp de komkommer fijn. Knijp nu het sap eruit,
door de rasp in een handdoek of plaatsen (of een heel stevig velletje keukenpapier dat niet snel afbreekt) en fijn te knijpen.
2. Plaats de komkommerrasp in een schaaltje en voeg de overige ingrediënten toe behalve de limoensap,
peper en zout. Meng alles goed door elkaar.
3. Breng op smaak met peper, limoensap en een snufje zout (beste is te kiezen voor Jozo Bewust

Guacamole

Voor 2 porties

– ½ medium tomaat, in kleine blokjes
– ½ avocado, in kleine blokjes
– Eetlepel verse koriander, fijngehakt
– 1 theelepel citroensap
– ½ tot 1 jalapeno peper, in fijne stukjes
– Peper en klein beetje zout.

Bereiding 

Je kunt alle gesneden ingrediënten bij elkaar voegen en het daarbij laten als je wel van een ‘chuncky’ guacamole houdt. Een andere optie is het fijnmalen in een blender of met de staafmixer

Hummus

Voor 4 porties

– 80 gram kikkererwten
– 2 el heet water
– Beetje knoflook
– Citroen
– Zeezout
– Optioneel: theelepel tahin of pure
notenpasta

Bereiding 

Vermaal alles in een blender of met een staafmixer.

Gegrilde groenten dip

Voor 2 personen

– 125 gram gegrilde groenten (aubergine, courgette, paprika zonder zout)
– ½ teentje knoflook geperst of heel fijn gesneden
– 2 pecannoten, fijngehakt
– Snufje komijn
– Mespunt chilivlokken

Bereiding 

Pureer alle ingrediënten tot een smeuïg geheel en breng op smaak met citroensap.

Bonendip

Voor 4 porties

– 125 gram tuinbonen/erwten of andere peulvruchten
– ½ rode ui, fijngesneden
– ½ teentje knoflook geperst
– ½ eetlepel olijfolie
– 2 blaadjes munt – Citroen- of limoensap naar smaak.
– Peper

Bereiding 

1. Kook de bonen of erwten gaar en laat uitlekken (je kunt ook kant-en-klaar uit blik kopen).

2. Snijd het uitje en pers de knoflook fijn en fruit zachtjes in een pan met een klein beetje olijfolie.

3. Pureer de bonen met het uitje, knoflook en munt fijn in een blender of gebruik een staafmixer.
4. Breng op smaak met peper en citroensap.
5. Is het wat te vast van structuur, voeg dan wat water toe om het smeuïger te maken.
6. Lekker om komkommer of bleekselderij in te dippen!