Cabau Detox / Dag 5 van de 7

Dag 5 - Let's do the tomato!

Last but definitly not least: de tomaat. Ook deze powerhouse is een ware superfood bomvol stoffen waar je lichaam heel blij van wordt. Tomaten zijn verkrijgbaar in een rode, gele of oranje kleur en elke kleur heeft zijn eigen superkrachten.

  • Zo is de rode tomaat een hele goede bron van lycopeen. Dit is een sterk antioxidant die bescherming kan bieden tegen zonbeschadiging en het risico op diverse soorten kanker en hartziekten kan verkleinen.
  • De oranje tomaten zijn een bron van tocoferol, dit is een vorm van vitamine E. Vitamine E staat erom bekend de huid te ondersteunen bij huidproblemen en kan het risico op huidkanker verkleinen.
  • Heb je gele tomaten in huis gehaald? Deze bevatten een antioxidant (polyfenolen) die heel goed is voor je hart. Het antioxidant (polyfenolen) helpt je cholesterol en een verhoogde bloeddruk te verlagen. Tevens verbetert het de kwaliteit van je bloedvaten.

Behalve deze fijne antioxidanten bevatten alle tomaten veel vitamine C, B6, kalium en foliumzuur.

Tip: Wist je dat tomaten niet in de koelkast thuishoren? Wanneer je ze op kamertemperatuur bewaart zijn ze het lekkerst.

Houd je niet van tomaat? Vervang het dan door paprika.

Ontbijt

Happy Coco Tomato

Klaar voor een heerlijke smoothie met tomaat en kokoswater? Super fris en smaakvol!

Ingrediënten:
– 1 paprika in stukjes
– 2 tomaten in vieren
– ½ citroen geschild
– 1 stengel bleekselderij
– 400 ml kokoswater

Alles in de blender en mixen maar.

Tussendoor

Fruit naar keuze

Lunch

Gazpacho met frisse salade

Ingrediënten:
– 100 gram tomaat ontveld en in stukjes
– 1 kleine paprika in blokjes
– ¼ komkommer
– 1 stengel bleekselderij
– ½ teentje knoflook in kleine stukjes
– ½ sjalot
– 1 eetlepel wijnazijn

Voor de salade:
– handje bladgroente naar keuze
– ¼ komkommer in stukjes
– ¼ avocado in blokjes
– Optioneel: dressing van ½ eetlepel olijfolie, ½ theelepel wijnazijn, ½ theelepel honing

Bereiding:
Maal alle ingrediënten van de gazpacho in de blender. Voeg als laatste de azijn en peper toe. Maak de salade en de dressing klaar. Giet de gazpacho in een glas en serveer de salade on the side.

Tussendoor

150 gram wortels

Diner

Veggie soup

Gezonde, onverzadigde vetten zijn heel gezond voor je. Omdat je tijdens de detox weinig koolhydraten eet, kun je jouw energie halen uit onverzadigde vetten. Buckle up dus!

Ingrediënten:
– 1 eetlepel olijfolie
– ½ teentje knoflook
– 2 geroosterde paprika’s (uit een pot op water)
– 150 gram gepelde tomaten
– 300 ml bouillon
– 130 gram cannellinibonen uit blik afgespoeld en uitgelekt
– peper en zout
– Optioneel: 1 theelepel verse of gedroogde oregano

Bereiding:
1. Verhit de olie in een pan en fruit de knoflook. Wil je gedroogde oregano toevoegen, dan bak je deze nu eventjes mee.
2. Voeg de geroosterde paprika’s toe en roer goed door.
3. Voeg de gepelde tomaten toe en roer weer goed door.
4. Schenk de bouillon in de pan en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken.
5. Pureer de soep met de staafmixer.
6. Voeg de cannellinibonen toe.
7. Optioneel: gebruik je verse oregano, voeg deze dan nu toe.
8. Maak de salade en de dressing klaar.

Late Night Snack

Cournight!

We sluiten de Superfood Detox af met een heerlijke Cournight smoothie, een super lekkere smoothie met courgette en fruit. Heerlijk!

Ingrediënten:
– ½ courgette
– ½ banaan
– 1 appel
– 200 ml kokoswater
– Optioneel: handje munt

Alles blenden en genieten maar!