Zit dik worden in de genen? Tips om het aan te pakken!

De vorige keer had ik een artikel geschreven over de genetische aanleg om sneller aan te komen. Deze genetische aanleg houdt dat je niet zo snel verzadigd bent (dan andere mensen), van nature weinig behoefte hebt om te bewegen en juist veel behoefte en drang om te eten. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je, ondanks je aanleg, toch kunt afvallen en op gewicht kunt blijven? Ik ga je tips geven!

Leg jij je neer bij je aanleg?

Ik hoor vaak mensen zeggen: ik heb nu eenmaal aanleg om voller te worden, het is niet anders. Als je dit volledig gelukkig bent met je curves, dan zeg ik go for it.. Maar als je jezelf steevast niet happy voelt in je lichaam, hoef je echt niet ´lot te accepteren´.

In feite is het waar dat slanker worden en blijven voor sommige mensen een grotere uitdaging is dan voor anderen. Dat geldt met name voor mensen die én aanleg hebben om voller te worden én leven in een ‘dikmakende’ omgeving. Is het onmogelijk? Zeker niet. Met een ijzeren wil en doorzettingsvermogen kan iedereen met een gezond gewicht door het leven gaan. En dat hoeft echt niet met maatje 36 te zijn. Maar ik denk dat maatje 56 ook niet nodig is.

Je moet het écht willen

Om af te slanken en slanker te blijven is iets heel belangrijk: je moet het écht willen. Je moet er vol overgave voor gaan, met een motivatie die vanuit je tenen komt. Alleen dan gaat het lukken, want slanker worden en blijven betekent één ding: je zal voor altijd (ja echt: ALTIJD) je eetpatroon moeten veranderen. Je kunt nooit meer zo eten als voorheen. Tja… ga daar maar eens aanstaan. Vraag jezelf daarom eens goed af: wat is belangrijker, eten zoals je altijd deed of een slanker lichaam?

Vind een eetpatroon dat bij je past

De volgende stap is een eetpatroon vinden die bij je past en die je jarenlang kunt volhouden. Kies hierbij voor een gezond eetpatroon dat jouw lichaam voorziet van alle benodigde voedingsstoffen en laat ook wat ruimte over voor wat extra’s. Af en toe een extraatje kan zeker maar (je voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen) wel met mate. Mate houden is dé key naar het pad dat jou naar je nieuwe streefgewicht brengt.

Aanleg om dik te worden? Hier tips om het aan te pakken

Je weet nu wat de basis is: een rotsvaste motivatie en een eetpatroon vinden die je levenslang kunt volhouden. Maar hoe pak je nu die vervelende ‘genetische aanleg’ aan? Hiermee bedoel ik dus het feit dat je niet zo snel verzadigd bent, weinig motivatie hebt om te bewegen én snel de behoefte hebt om te eten? Ik ga je tips geven!

Tips voor een vol gevoel

Het gevoel van verzadiging is een apart iets. Je zou denken dat het voor iedereen hetzelfde is, maar dat is lang niet het geval. De ene persoon is pas vol na twee borden avondeten, de ander na een half bord. Hoe kan dat? Dit heeft te maken met diverse factoren. Als eerste kan het zijn dat je hormoonhuishouding is verstoord. Je gevoel van verzadiging wordt (deels) in gang gezet door het hormoon leptine. Wanneer de zogeheten ‘signaalroutes’ van dit hormoon zijn verstoord, kan het zijn werk niet zo goed doen en ben je minder snel verzadigd.

Toch ligt het in de meeste gevallen niet altijd aan het hormoon, maar aan onze manier van eten en de soort voeding die we naar binnen werken. Met mijn tips kun je dit aanpakken en waarschijnlijk zal dit al heel goed helpen om sneller verzadigd te zijn.

Tips om sneller en langer verzadigd te zijn

Onderstaande tips helpen je om sneller en langer verzadigd te zijn, waardoor je minder veel calorieën binnenkrijgt.

  • Kies voor voedingsmiddelen met veel vocht en weinig calorieën: vocht in voedingsmiddelen zorgt voor veel volume en dat vult je maag sneller. Voedingsmiddelen met veel vocht en vezels zijn groenten en fruit. Ter vergelijking: 300 gram chips werk je waarschijnlijk zo naar binnen, maar 300 gram snoeptomaatjes is wel iets anders. Als je dan ook nog bedenkt dat snoeptomaatjes veel en veel minder calorieën bevatten, dan is het logisch dat dit je enorm gaat helpen met afslanken.
  • Kies voor voedingsmiddelen met veel vezels: ook hierbij zijn groenten en fruit je beste vrienden, maar vergeet ook volkorengranen, spelt en haver niet. Vezels hebben de eigenschap wat uit te zetten waardoor je letterlijk sneller vol bent en het mooiste: dit gevoel houd je voor langere tijd. Daarnaast zijn vezels heel goed voor je spijsvertering.
  • Kies voor magere eiwitten: het mooie van eiwitten is dat ze snel en lang verzadigen. Sneller dan vetten en snelle koolhydraten (suikers). Begin je maaltijd daarom met het eten van de eiwitten (goede bronnen hiervan zijn: eitjes, kipfilet, magere (plantaardige) kwark, vis, rundvlees, maar ook: peulvruchten en noten). Een eiwit shake nemen om je honger te stillen werkt overigens ook heel goed. Bij Cabau hebben we heerlijke (vegan) Proteïne Shakes die je prima bij je ontbijt, lunch of als tussendoortje kunt drinken.
  • Eet mindful: heb jij ook wel eens bijna een hele zak chips leegeten voor de tv zonder dat je er echt vol van zat? Dat komt omdat je op de eerste plaats iets eet zonder vocht en vezels en omdat je eet zonder je aandacht erbij te hebben. Mindful eten betekent met aandacht eten. Je eet dus rustig aan tafel, je kauwt minsten 15 keer op één hap, je probeert echt te proeven en ook te genieten van je eten. Bewust eten zorgt ervoor dat je beter contact kunt maken met je lichaam en daardoor ook beter in staat bent aan te voelen wanneer je voldaan bent.
  • Eet langzamer: wist je dat je maag ongeveer 20 minuten de tijd nodig heeft om het gevoel van verzadiging te signaleren? En wist je ook dat de gemiddelde Nederlander geen 20 minuten over zijn of haar maaltijd doet? Daarom eet je vaak te veel. Daag jezelf eens uit minstens 20 minuten over je maaltijd te doen door langzaam en bewust te eten. Je zal vanzelf merken dat je echt minder gaat eten.
  • Tip voor ontbijt: eet een stuk fruit bij je ontbijt. Bijvoorbeeld een sinaasappel. Dit vult al enorm en bevat veel vezels.
  • Tip voor lunch: eet wat groenten bij je lunch. Ook dit vult meer.
  • Tip voor het avondeten: zorg dat je minimaal 250 gram groenten per persoon in je maaltijd verwerkt, eet een heldere groentesoep van tevoren om je maag al wat te vullen en eet niet voor de tv, maar rustig aan tafel zonder afleidingen. Vergeet ook je bron van magere eiwitten niet!

Tips om verleidingen te weerstaan

Als je telkens zin hebt om te eten, dan is het soms moeilijk om de rem erop te houden. Hier een paar tips die kunnen helpen je zin in eten aan te pakken:

  • Haal de verleidingen weg in je omgeving: zet al het lekkers uit het zicht of verban het uit huis. Vraag ook aan je collega’s om hun snoepwaren op te bergen.
  • Ga telkens wanneer je iets wilt eten zitten aan tafel. Ook al is het één snoepje. Ga zitten en probeer het langzaam en bewust te eten. Doe dit bij ALLES. Je zal merken dat dit al heel goed helpt om minder te eten.
  • Probeer alleen te eten wanneer je echt fysieke honger hebt. Fysieke honger houdt in dat je jouw maag letterlijk leeg voelt. Je voelt je ook een beetje slap. Alle andere keren dat je wilt eten, is vaak omdat je wordt verleid. Bijvoorbeeld door het zien, ruiken of horen van eten. Als je jezelf hiervan bewust bent, ben je in staat om betere keuzes te maken.
  • Zorg dat je jouw motivaties om slanker te worden en te blijven altijd letterlijk in beeld hebt. Zet bijvoorbeeld al jouw redenen om af te vallen in je telefoon en laat het dagelijks als een reminder afgaan als herinnering. Het helpt ook en een moodboard te maken zodat je letterlijk je dromen visualiseert. Kijk hier dagelijks naar, dan weet je waarvoor je het doet.

Nou lieve dames, dat waren mijn tips over dit onderwerp! Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben! Heb jij misschien nog tips voor anderen omtrent dit onderwerp? Ik ben hier super benieuwd naar! Laat het weten in onze Cabau community!

Lees meer premium blogs

Koolhydraten: ja of nee?

Sinds een aantal jaar zijn we massaal minder koolhydraten gaan eten om af te vallen. Koolhydraten zouden slecht voor je zijn en zorgen voor extra vetopslag. Hoe zit dat nou precies? Je leest het hier!

Lees verder »