Ontbijt overslaan, is dat ongezond?

Misschien ken je deze uitspraken wel: ‘Je komt aan als je jouw ontbijt overslaat.’ Of: ‘Je moet ontbijten om je spijsvertering op gang te brengen.’ Kloppen deze uitspraken wel of zit het in werkelijkheid wat anders in elkaar? Ik ga het je uitleggen!

Ontbijt overslaan: gezond of ongezond?

Is het slecht om je ontbijt over te slaan? Het antwoord hierop is: nee… maar is er wel een grote MAAR. Laat ik beginnen met uitleggen waarom het niet per se slecht is om je ontbijt over te slaan.

Veel mensen denken dat ze moeten ontbijten om zo hun spijsvertering op gang te helpen. Als we puur kijken naar de fysiologische processen (dus alle processen in je lichaam) maakt het niet veel uit of het eerste moment waarop jij eet om 7.00 uur is, of om 11.00 uur. Ook om 11.00 uur gaat je spijsvertering werken. Dit proces is constant aan de gang. Jouw ontbijt is dus niet de sleutel die de machine in beweging brengt.

Kom je aan als je niet ontbijt?

Het antwoord op deze vraag is in principe: nee. Zoals ik al zei werkt jouw lichaam prima door, ook wanneer je niet ontbijt. Waarom wordt er dan vaak gezegd dat je aankomt wanneer je niet ontbijt? Of waarom wordt er vaak op gehamerd dat kinderen moeten ontbijten? Daar is wel een reden voor, maar deze reden heeft meer te maken met het gedrag van mensen en niet met hetgeen er in je lichaam gebeurt. Bijvoorbeeld: niet ontbijten kan ervoor zorgen dat je honger krijgt en daardoor ongezonde dingen gaat eten. Of je kunt jezelf daardoor minder goed concentreren.

Onderzoek naar het belang van ontbijten

Er zijn onderzoeken geweest naar het belang van ontbijten. Sommige onderzoeken wezen uit dat mensen die trouw ontbeten over het algemeen gezonder waren en een beter BMI hadden. Nu zou je de conclusie kunnen trekken dat ontbijten zorgt voor een gezond lichaam en gewicht. Maar dat zou erg voorbarig zijn en zo simpel werkt het (helaas) niet.

Laat ik je één ding alvast meegeven: onderzoeken verrichten naar voeding is heel moeilijk. Ieder mens is namelijk verschillend en vaak spelen er veel andere factoren mee, die een grote invloed hebben op de gezondheid van een mens. In het onderzoek naar het ontbijt bijvoorbeeld, werd niet goed gekeken wat de mensen daarnaast nog aten en hoe hun leefstijl eruitzag. Misschien dat de mensen die ontbeten, over het algemeen gezonder aten dan mensen die niet ontbeten. Misschien sportten zij ook meer en dronken ze minder alcohol.

Aan de andere kant, kan het zo zijn dat de mensen die niet ontbeten vaak laat naar bed gaan en daardoor ’s ochtends langer snoezen en minder tijd hebben. Misschien hebben ze wel een slaaptekort en een slaaptekort wordt vaak wel in verband gebracht met ongezonder eten.

Of misschien wilden de mensen die niet ontbeten afvallen omdat ze te zwaar zijn. In dat geval waren ze niet te zwaar omdat ze niet ontbeten, maar ontbeten ze niet omdat ze te zwaar waren. Snap je het nog?

Wanneer is ontbijten wel gezond?

Het is dus niet per se slecht als je jouw ontbijt overslaat. Maar, zoals ik in het begin van de blog al aangaf: er is een grote maar. En die ‘maar’ is gelinkt aan de vele voordelen van ontbijten. Of eigenlijk: de nadelen van het niet ontbijten. Wanneer je jouw eerste maaltijd van de dag pas laat eet, liggen er verschillende ‘eetgevaren’ op de loer. Eigenlijk is het heel logisch: wanneer je niet ontbijt ga je op een gegeven moment honger krijgen. Honger zorgt ervoor dat je verleidingen minder goed kunt weerstaan en daarnaast kun je last krijgen van concentratieproblemen, een kort lontje (of ronduit chagrijnig) en je kunt wat emotioneler zijn. Al deze emoties bij elkaar opgeteld, zorgt ervoor dat je sneller geneigd bent ongezonde beslissingen te nemen.

Je kiest bijvoorbeeld toch voor die muffin op het station, omdat je ontzettende honger hebt. Daarnaast denk je: ik heb niet ontbeten dus dit mag wel… Maar als je wel had ontbeten had je deze caloriebom vol suiker en verzadigd vet waarschijnlijk laten liggen.

Conclusie: ontbijt overslaan ja of nee?

Oké, dit was waarschijnlijk heel veel informatie en ik snap dat je nu nog steeds met dezelfde vraag zit: is het nu gezonder om te ontbijten of niet?

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: als jij ’s ochtends geen hap door je keel krijgt, dan hoef je echt niet alles op alles te zetten om te ontbijten. Mijn advies is in dit geval: neem een gezond ontbijt mee. Zo heb je op het moment dat je honger krijgt, een gezonde maaltijd om te eten.

Tips voor mensen die moeite hebben met ontbijten

Krijg jij ’s ochtends geen hap door je keel? Zoals ik al zei: dat hoeft niet, zolang je er maar voor zorgt dat je eerste maaltijd van de dag (wanneer die ook is) gezond is. Onderstaand nog wat tips voor ‘slechte’ ontbijters:

  • Neem een gezonde maaltijd mee. Zoals volkorenboterhammen belegd met hummus, zuivelspread light, 100% natuurlijke notenpasta, gegrilde groenten enz.
  • Een beetje fruit is ook een prima ontbijt, evenals een schaaltje yoghurt of een glas melk. Het hoeft dus echt niet meteen een grote maaltijd te zijn.
  • Krijg je letterlijk geen hap door je keel in de ochtend? Misschien dat onze Cabau High Protein Meal dan een goede oplossing is. Dit is een hele gezonde maaltijdshake met een mooie balans aan koolhydraten (haver), eiwitten en vetten. Het bevat ook veel vitaminen en mineralen. Een prima start van je dag dus!
  • Beloof jezelf dat het eerste wat je eet die dag, iets is met veel voedingsstoffen.
  • Vergeet niet om ’s ochtends wat te drinken. ’s Nachts verlies je veel vocht en dat vocht mag wel even aangevuld worden!

Nog een extra tip: vind je het lastig om telkens iets lekkers te vinden om te ontbijten, lunch of te maken voor avondmaaltijd? Bekijk eens ons Bloom Transformation plan of de Shuffle schema’s. Het Bloom Transformation plan is een hele goede basis voor gezond eten. In dit plan heb ik alledaagse dagmenu’s opgesteld die heel goed passen in een gezonde leefstijl. De Shuffle schema’s heb ik samengesteld om mensen te helpen zelfstandig gezonde maaltijden samen te stellen.

Lees meer premium blogs

Koolhydraten: ja of nee?

Sinds een aantal jaar zijn we massaal minder koolhydraten gaan eten om af te vallen. Koolhydraten zouden slecht voor je zijn en zorgen voor extra vetopslag. Hoe zit dat nou precies? Je leest het hier!

Lees verder »