
Zit dik worden in de genen? Tips om het aan te pakken!
De vorige keer had ik een artikel geschreven over de genetische aanleg om sneller aan te komen. Lees hier deel 2!
Afslanken is soms ontzettend moeilijk. Meestal gaan die eerste paar kilo’s als een speer eraf. Maar dan… Dan nemen oude gewoontes weer de overhand of kun je de verleidingen niet meer weerstaan. Wat werkt nu écht om het afvallen vol te houden? Hoe kun je ervoor zorgen dat de verloren kilo´s er voorgoed afblijven? Ik heb deze vragen al vaak gehoord en in de basis zijn er een paar dingen die je kunt doen om jouw proces goed op gang te helpen (en te houden). Lees hier mijn tips!
Als ik je nu zou vragen waarom je wilt afvallen, zal je waarschijnlijk best een paar dingen kunnen opnoemen. Die redenen zijn heel belangrijk, maar heb je ook al eens wat verder gegraafd? Het gaat immers niet alleen om een slanker lichaam zodat kleding mooier staat. Het gaat ook om bepaalde gevoelens die je graag (weer) wilt hebben. Denk aan zelfverzekerdheid, trots, geluk, kracht, moed enz. Probeer eens goed naar boven te halen welk gevoel je nastreeft. Sta hier vervolgens elke dag even bij stil. Schrijf ze bijvoorbeeld op en lees ze dagelijks hardop aan jezelf voor. Zo behoud je focus.
Veel mensen vinden die eerste keer op de weegschaal staan allesbehalve leuk, maar toch is het soms nodig. Allereerst is het goed om te weten waar je nu staat. Als tweede is een weegschaal of meetlint een perfect instrument om je progressie mee bij te houden. Probeer het ook zo te zien, en niet als iets wat jouw dag kan maken en breken.
Het zal al erg helpen als je geen gevoel verbindt aan de weegschaal of te veel verwacht. Je verwacht bijvoorbeeld ruim een halve kilo eraf te hebben, want dat was vorige week ook zo. Niet doen! Gewichtsverlies valt niet goed te voorspellen! Zelfs niet wanneer je dag in dag uit precies hetzelfde zou eten.
Ga ‘blanco’ op de weegschaal staan en laat je verrassen door het resultaat. Ben je aangekomen (meer dan een paar ons, want een paar ons kan ook vocht zijn)? Ga dan eens na hoe je de afgelopen week hebt gegeten. Dat brengt mij bij de volgende tip…
Wil je succesvol afslanken? Houd dan een eetdagboek bij. Hierin schrijf je alles op wat je eet én drinkt. Een eetdagboek trouw bijhouden (en ook eerlijk!) biedt belangrijke voordelen:
Het moment dat ik ontdekte hoeveel nut mindful eten heeft, is het moment dat ik veel minder ben gaan snoepen. Dit is misschien wel de beste tip!
Wat is mindful eten? Het betekent dat je bewust eet. Veel te vaak eten we onbewust. Denk aan snoepjes uit de snoeppot van je collega pakken als je erlangs loopt. Of misschien koekjes uit de koekjestrommel op de schap? Denk ook aan hapjes proeven in de supermarkt, gedachteloos bijna een hele zak chips leegeten of te veel toastjes op een verjaardag. Onbewust eten we vaak veel te veel. We staan er niet bij stil. Als je dat verandert, ga je vanzelf minder eten.
Mindful eten kun je als volgt doen:
Soms denken we dat we honger hebben, maar hebben we in feite trek. Of we worden verleid om te eten. Bijvoorbeeld omdat je eten ruikt (denk aan de bakker) of je ziet het liggen. Maak eens de afspraak met jezelf dat je alleen gaat eten wanneer je honger hebt.
Maar hoe voelt fysieke honger? Fysieke honger voelt alsof jouw lichaam daadwerkelijk ‘leeg’ is. De tank is leeg. Je voelt dat je minder energie hebt, je bent misschien ook wat slapper en je maag rommelt. Dát is honger.
Afslanken en gezond eten kost in het begin wat meer tijd en moeite. Zeker als je normaalgesproken veel je van maaltijden bestelt. Wil je écht gezond eten, dan zal je het zelf moeten maken. Inderdaad: daar moet je tijd voor vrijmaken. Maar zijn jouw doelen dat niet meer dan waard?
Zeker mensen die van hot naar her vliegen en daardoor niet gebalanceerd eten, zijn onwijs gebaat bij een goede planning. In je planning neem je op wat je gaat eten die dag en wanneer. Vervolgens plan je in wanneer je boodschappen gaat doen (of laat bezorgen) en vergeet natuurlijk niet de bereiding van de maaltijd.
Vaak zetten we onze blik op oneindig en werken we maandenlang naar een einddoel toe. Op zich niet verkeerd, maar soms lijkt de weg daarnaartoe ONT-ZET-TEND lang. Wat kan helpen is tussendoelen stellen. Dus niet meteen 5 kilo lichter, maar jezelf richten op de eerste kilo.
Je kunt die kilo’s ook eens loslaten. Richt je op jouw voeding en probeer eens een week niet te snoepen, geen alcohol te drinken of jezelf aan je planning te houden. Gelukt? Vier het met iets kleins en uiteraard iets wat niet eetbaar is. Denk aan je favo tijdschrift, die mascara die je al lang wilde proberen, een massage enz.
Als je het alleen kan, is dat natuurlijk helemaal prima, maar meestal gaat het beter als je het samen doet. Je hoeft hierbij niet tegen iedereen te zeggen dat je wilt afvallen. Geef aan dat je gezonder wilt leven en vraag of iemand met je mee wilt doen. Bijvoorbeeld je gezin of collega’s. Zo kun je meteen de verleidingen om je heen tot het minimum beperken.
Doet niemand in je omgeving mee? Cabau heeft een geweldige community waar je genoeg dames kunt vinden die ook bezig zijn met een gezonde lifestyle. Schroom dus niet om je te laten horen!
De laatste tip: afslanken en op gewicht blijven is niet iets dat tijdelijk is. Het helpt niet om jezelf tijdelijk op een heel streng dieet te zetten om daarna weer te eten zoals voorheen. Wil je blijvend afslanken? Dan moet je blijvend jouw eetgewoonten veranderen. Zie afslanken dus als een proces waarbij je afscheid neemt van oude, ongezonde gewoonten. Daarvoor in de plaats heet je nieuwe, gezonde gewoonten welkom. Denk aan mindful eten, een planning maken en pas eten wanneer je honger hebt. Als je deze gewoonten steevast opvolgt, zal je zien dat je vanbinnen en vanbuiten een heel ander mens bent.
Geloof in jezelf.
Dikke power knuffel van Roos
De vorige keer had ik een artikel geschreven over de genetische aanleg om sneller aan te komen. Lees hier deel 2!
Zoveel mensen, zoveel soorten en maten die er rondlopen. Het lijkt soms zo oneerlijk verdeeld. Je leest het hier!
Sinds een aantal jaar zijn we massaal minder koolhydraten gaan eten om af te vallen. Koolhydraten zouden slecht voor je zijn en zorgen voor extra vetopslag. Hoe zit dat nou precies? Je leest het hier!
Alles wat je na 20.00 uur eet verbrand je niet meer. Het is dus beter om na 20.00 uur niet meer te eten. Ken je deze uitspraken? Kloppen ze? Je leest het hier!
Ontbijt overslaan, is dat ongezond? Misschien ken je deze uitspraken wel: ‘Je komt aan als je jouw ontbijt overslaat’. Je leest het hier!
Dé beste tips voor afslanken. Afslanken is soms ontzettend moeilijk. Meestal gaan die eerste paar kilo’s als een speer eraf. Hier lees je 9 tips!