
Zit dik worden in de genen? Tips om het aan te pakken!
De vorige keer had ik een artikel geschreven over de genetische aanleg om sneller aan te komen. Lees hier deel 2!
Alles wat je na 20.00 uur eet verbrand je niet meer. Het is dus beter om na 20.00 uur niet meer te eten. Ken je deze uitspraken? Kloppen ze? Mijn antwoord is: eigenlijk niet, maar ook een beetje wel. Lees hier meer!
Klopt het dat je na 20.00 niet meer verbrandt? Het antwoord is voor 100% NEE. Jouw lichaam is 24 uur per dag aan het werk. Zonder pauzes. Zelfs wanneer je slaapt, verbrandt je lichaam calorieën. Dat is maar goed ook, anders zou je namelijk niet kunnen ademen, zou je hart niet kunnen kloppen, je bloed niet kunnen stromen en zou je hersenactiviteit stilliggen. Voor al deze activiteiten (en nog veel anderen) heeft je lichaam brandstof nodig. En deze brandstof bestaat uit calorieën. Vergelijk het maar een beetje met een auto die stationair draait. Hij staat stil, maar toch verbruikt hij benzine.
Ieder persoon verbrandt calorieën wanneer die totaal niet in beweging komt. Het aantal calorieën dat je lichaam nodig heeft om de basisprocessen uit te voeren heet: basaal metabolisme of rustmetabolisme. Bij vrouwen zit dit gemiddeld ergens tussen de 1300 en 1500. Bij mannen tussen de 1600 en 1900 kilocalorieën per dag. De verbranding van deze calorieën krijg je dus helemaal gratis en voor niks.
Kortom: ook na 20.00 uur verbrand je calorieën, want je lichaam is 24/7 aan het werk. Dat is al één fabel die ik heb weerlegd. Nu de volgende!
Waar of niet waar? Over het algemeen is deze opmerking niet waar. In principe maakt het niet uit wanneer je eet. Wat telt is het aantal calorieën die je over de dag verspreid binnenkrijgt. Dus wat er in 24 uur wordt gegeten. De optelsom van al die calorieën bepaalt je gewicht. Eet je bijvoorbeeld alleen om 20.00 een zak chips, dan zal in niet dikker moeten zijn dan iemand die de zak chips om 10.00 uur zou eten. In beide gevallen krijg je evenveel calorieën binnen en in beide gevallen eet je ongezond.
Dus: mocht je na 20.00 uur nog iets (gezonds) willen eten, dan kan dat prima als je daardoor niet over je ‘calorie tax’ zit.
Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik het niet helemaal oneens ben met de uitspraak. De reden hiervan is puur gericht op het feit dat de meeste mensen na 20.00 uur, of misschien beter gezegd: na 21.00 of 22.00 uur, niet meer veel gezonde producten eten. Hoe later op de avond het wordt, hoe sneller mensen grijpen naar de lekkere snacks. Dát is waarschijnlijk ook de reden waarom veel diëten adviseren om na 20.00 uur niet meer te eten. Zo voorkom je dat je gaat snoepen op bank. Maar mocht dat ‘snoepen’ bestaan uit een grote bak met worteltjes en tomaatjes, dan is daar helemaal niks mis mee!
Als je tegen jezelf zegt dat je na 20.00 uur (of 21.00 uur) niet meer eet, dan heb je een hele duidelijk regel voor jezelf. Ik merk dat veel mensen dit erg prettig vinden; soms is het fijn dat iets compleet zwart/wit is. Niet eten is goed, wel eten is fout. Als dit dus voor jou werkt, dan juich ik dat zeker toe.
Veel mensen merken dat ze afvallen mede omdat ze besloten hebben ‘s avonds niet meer te eten. Dat ligt niet per se aan de tijd, maar aan de nieuwe gewoonte om ’s avonds niet meer te snoepen. Al die koekjes, chocolaatjes, chips en noten die je normaalgesproken wegwerkte op de bank, kunnen best aanzetten! Als je weet dat 100 gram noten al rond de 600 kilocalorieën zijn en chips rond de 520 kilocalorieën dan kom je al snel een heel eind. Schrap je dat, dan krijg je dagelijks flink wat calorieën minder binnen en val je dus af.
Waarom snacken we ‘s avonds eigenlijk meer? Daar zijn een paar redenen voor:
Voel je de neiging opkomen om te gaan snacken ’s avonds en wil je op je lijn letten of gezond eten? Ik heb een paar gezonde en makkelijke snacks voor je die je zonder enige schuldgevoel na 20.00 uur kunt eten.
Vind je het lastig om een gezond eetpatroon op te zetten of om je maaltijden goed te verdelen zodat je ’s avonds nog ruimte hebt voor iets lekkers? Ik heb verschillende voedingsschema’s gemaakt die je mooie voorbeelden laten zien van lekkere en verantwoorde ‘avondsnacks’. Kijk bijvoorbeeld eens naar het Bloom Transformation plan of After Detox cleanse plan. Beide bevatten complete dagmenu’s voor een gezonde en gebalanceerde lifestyle.
De vorige keer had ik een artikel geschreven over de genetische aanleg om sneller aan te komen. Lees hier deel 2!
Zoveel mensen, zoveel soorten en maten die er rondlopen. Het lijkt soms zo oneerlijk verdeeld. Je leest het hier!
Sinds een aantal jaar zijn we massaal minder koolhydraten gaan eten om af te vallen. Koolhydraten zouden slecht voor je zijn en zorgen voor extra vetopslag. Hoe zit dat nou precies? Je leest het hier!
Alles wat je na 20.00 uur eet verbrand je niet meer. Het is dus beter om na 20.00 uur niet meer te eten. Ken je deze uitspraken? Kloppen ze? Je leest het hier!
Ontbijt overslaan, is dat ongezond? Misschien ken je deze uitspraken wel: ‘Je komt aan als je jouw ontbijt overslaat’. Je leest het hier!
Dé beste tips voor afslanken. Afslanken is soms ontzettend moeilijk. Meestal gaan die eerste paar kilo’s als een speer eraf. Hier lees je 9 tips!